Tábor Kožlany 2019 - SKYE

Letošní hra se nesla ve znamení skotské historie. Ve vyprávění jsme se setkali s velmi silnou dvojicí Chuchulina a Sgiat. Oba nejdříve bojoví protivníci, kteří si padli do oka a nakonec prožili spolu celý život. Jejich příběh byl postaven na skutečných událostech a krásně zobrazoval tehdejší dosti krutou dobu. Boje tenkrát byly na denním pořádku, ale naše dvojice vždy svoji zemi ubránila. A nejen to, ale svým lidem zpříjemňovala život, jak se to dalo. Nejen tím, že je materiálně zajišťovali, dali jim hodně volnosti a nebáli se pro ně i uspořádat oslavné slavnosti. Chuchulin navíc prokázal velkou odvahu, když se po pokusu objevit Lochneskou příšeru vracel zpět domů. Střetl se totiž s Fiány (obry), které nakonec vysvobodil ze zakletí, i když musel překonat hodně veliký strach. A tak nakonec mohl Chuchulin se Sgiat, na počest vítězství nad Vikingy a Pikty, vztyčit na městem Portree „Kněžský kámen“, pod kterým je prý ukrytý ohromný poklad.
Termín konání: 21. 7. - 3. 8. 2019
Počet účastníků: 48 dětí, 11 vedoucích
Vedoucí a funkce: Pavel Slabyhoud, Zdeněk Vaněčka, Jaroslav Sauer st. a ml., Vítek Slabyhoud, Vojta Moravec, Matěj Dvořák a Pavla Slabyhoudová. Kuchařky na střídačku: Jiřina Slabyhoudová, Lucka Slabyhoudová, Vlasta Sauerová a Šárka Hotařová.
Účastníci letního tábora 2019
Družiny: DUDÁCI ZE SKEY Michal Slabyhoud
SUKNIČKÁŘI Martin Převrátil
LOCHNESKY Kateřina Vrbenská
Etapovku vyhráli: LOCHNESKY druzí Dudáci a třetí Sukničkáři
Družiny vyhráli: DUDÁCI druzí Lochnesky a třetí Sukničkáři
Jednotlivci: prvenství obhájil Václav Havlín, s ním na nejvyšší stupeň vystoupila Klaudie Přibylová
Končili: Michal Slabyhoud
Všechny fotografie v plném rozlišení si můžete prohlédnout a stáhnout zde

Do historie vstoupilo

  • Náča se poprvé nezúčastnil závěru tábora, pro silné bolesti v zádech musel odjet již v úterý.
  • Budíčky a ukolébavku místo Náči hráli od středy Pavel s Kurtem.
  • Vedoucí se prezentovali v krásných slušivých oblecích, co by SKOTOVÉ a jejich produkce byly doprovázeny hrou na skutečné dudy (i když hudba vznikala v reprodukční technice).
  • Poprvé došlo k výměně kuchařek v polovině tábora.

Zajímavosti

  • Při celodenním výletu do Machovic mlýna jsme se nejenom koupali, ale také víc než polovička z nás absolvovala stezku v korunách stromů.
  • Na Vožeháku jsme sledovali plavbu „Lochneské příšery“.
  • Opět jsme si zahráli brännball ve vodě.
  • Skoky čtveřic ve velkých pytlích byly další táborovou novinkou.
  • Při hledání pokladu byly použity lodičky na dálkové ovládání.

Zajímavosti - DOSPĚLÁCI

    Parta silných mužů a obětavých žen dorazila ve čtvrtek na místo s novým dopravcem, který i přes naše obavy byl „bezchybný“. Hned začínáme se stavěním tábora. Vše se v pohodě zvládlo, a když všichni přiložili ruce k dílu, tak mohli dospěláci v počtu přes 50 v pohodě v pátek odpoledne přijet. Jenže přišla malá komplikace, když Náča v pátek ve 4 hodiny ráno zkolaboval na dehydraci a byl odvezen do nemocnice v Plzni. Po dvou kapačkách a podrobné prohlídce se už odpoledne vrátil zpět do tábora. Když se rozneslo, že se vrací, nastalo urychlené dovybudovávání zbytku nedodělaných věcí. Program už je tradiční, ubytování, nějaké dřevo a pak už tradiční večerní „hra“. Mezi tím už hoří oheň a tak přišlo na řadu velké povídání, vzpomínání a zpívání. V sobotu dopoledne po lehké rozcvičce, Kentáči a snídani Ugandův memoriál se startovním stereem i závěrečným hrošením. Odpoledne netradiční hra, která vrcholila v hospůdce nad hřištěm. Stereo pro nováčky zahájilo „zábavu“ doplněnou zpěvem a popíjením různých dobrých moků. Na večeři se pak courají malé skupinky a někteří dorážejí už za tmy. Nedělní dopoledne bylo věnováno sportu, hrál se softík a KUBB. Chlapi zamakali, dotáhli dříví a naplnili dřevník až po okraj, což odpoledne s radostí přivítali starší táborníci, které čekala dřevácká služba. Před příjezdem dětí přišlo loučení. Ale co, za rok se tu snad zase sejdeme, tvrdili téměř všichni při odjezdu.