Tábor Kožlany 2013 - ESPÉVÁCI

Protože se jednalo o jubilejní 40. tábor zde v Kožlanech, byla letošní etapovky věnovaná uplynulým 20 létům a jejich etapovkám. Celý příběh a své zážitky vyprávěl Jiří, který se zúčastnil prvních dvanácti táborů, a po něm vypravěčské žezlo převzala jeho sestřička. V jednotlivých etapách byly prezentovány zážitky autorů z jednotlivých roků. Poslední etapa – pokladová – pak do sebe vstřebala 7 roků a tím zde bylo i sedm těžkých úkolů včetně opětného roztočení mlýnského kola. Za to poklad byl netradiční – pouze bonboniéra, což některé i zklamalo, o to větší bylo pak překvapení s připravené hostiny v lesíku.
Termín konání: 21.7 – 3. 8. 2013
Počet účastníků: 47 dětí, 10 vedoucích
Vedoucí a funkce: Pavel Slabyhoud, Zdeněk Vaněčka, Jaroslav Sauer st. a ml., Vítek Slabyhoud, Patrik Jäschke, Jiřina Slabyhoudová, Pavla Slabyhoudová, Lucka Slabyhoudová, Franta Zahálka a Vojta Moravec, který přijel v průběhu tábora zastoupit Kurta.
Všichni účastníci Kožlan 2013 - netradiční společná fotka poránu v plavkách
Družiny: DELIBÁCI a nová družinářka Dominika Baláčková
SPORŤÁCI a nový druřinář Jan Krajník
BADATELÉ a družinářka Milena Ptáčková
Etapovku vyhráli: SPORŤÁCI před Delibáky a Badateli
Družiny vyhráli: DELIBÁCI před Sporťáky a Badateli
Jednotlivci: Štěpánka Dvořáčková (obhájila již potřetí) a Dominik Schlehöfer
Sympaťáci: Milča Ptáčková a Honza Krajník
Končili: Dominik Schlehöfer a Martin Nový

Etapy

Do historie vstoupilo

  • I letošní koupání bylo komplikovanější. Vožehák je stále vypuštěný a tak se chodíme koupat až do rybníka u Břežan, ale i zde proběhla vodní etapa a „Vodní a podvodní hrátky“
  • Hned první den si Kačka roztrhla o kámen kůži pod kolenem, sice to spravily 4 stehy, ale až do konce tábora pokulhávala po táboře a stehy jí vyndali až po 14 dnech v Chomutově.
  • Zato i přes velká vedra jsme neměli žádného nemocného tak, že by zvracel či měl střevní obtíže.
  • Vrchol pokladu byla hostina pro všechny tři družiny, kde se podávala pizza, různé pamlsky, rozkrájené ovoce, které si všichni „máčely“ pod čokoládovou tekoucí „fontánou“.
  • Letošnímu táboru předcházel nejenom tradiční seminář cvičitelů, ale hlavně svatba Josého s Vlastičkou. Proto se už najíždělo na stavění v úterý.

Několik momentek...

Zajímavosti

  • Celá etapovka se nesla ve vzpomínkách na uplynulých 20 let.
  • Celodeňák byl k Svatému Hubertu, zde se podařilo dvěma družinám zjistit úkol jen z jedné třetiny a tak skupinku 7 lidí pak hledali vedoucí na kolech.
  • Skvělý program u „slavnostního táboráku“ předvedly nejen všechny družiny, ale i řada jednotlivců. Obzvláště vynikla „kapela“ řízená Honzou Krajníkem, která hrála na velmi dobře naladěné láhve od piva.
  • Letošního orienťáku se zúčastnila i Míla – vedoucí z kožlanského tábora.
  • Při rozkaze zazněl Zahyho pokřik „těpic-pic“
  • Bränndball a Zahyho kužely hrály se lese, kvůli vedru
  • Dominik se zde na táboře naučil hrát na kytaru, což ihned využil při rozlučkové písni, kterou složili s Herkulem na melodii „Pytlíka“

Zajímavosti - DOSPĚLÁCI

    Netradičně, již v úterý se přijíždí na náš plácek a do středečního odpoledne je vše vybudováno a postaveno.

    Důvod je jasný – ve čtvrtek se zde uskutečnila svatba Járy Josého Sauera a Vlastičky tehdy ještě Kracíkové. Před sto svědky si oba řekli ANO za přítomnosti pana starosty města Kožlan. Veliké oslavy trvaly až do rána a prakticky pokračovaly až do příjezdu dětí. Určitě zajímavá pro dosti účastníků byla noční cesta z Vožeháku, kde byla hostina, do tábora. Někteří ji absolvovali chvílemi po čtyřech, jiní zase bez brýlí a jiní se zase museli cestou i několikrát zdřímnout. Nebylo to jednoduché, ale vše dobře dopadlo a i brýle se druhý den našli na Pahorku.

    V pátek odpoledne došlo ke střídání některých svatebčanů a přijíždějících „cvičitelů“. Ti pak na rozkaze byli rozděleni do třech družin a po krátké oslavě 40. tábora zde na tomto plácku, včetně složené písničky, absolvovali „pivní“ noční orientační běh i s vázáním provazu, tentokráte pouze ze spodního prádla. Druhý den Ugandův memoriál s tradičním začátkem pití sterea a odpoledním blouděním po místních lesích, zakončením ve mlýně. Zde po vyhodnocení byl uvítán rekordní počet nováčků (18) dalším stereem. Zábava se již tradičně rozhořela, že bylo velmi obtížné veselící se účastníky z mlýna vyhnat. Ti otrlejší se ještě stačili občerstvit cestou do tábora v hospodě Na radnici. Ani druhý večer a hlavně noc nebyla pro některé borce jednoduchá, leč vše jednou končí a ta po ranní koupeli a dopoledním sportování se v odpoledních hodinách začali účastníci rozjíždět k domovu.